четвер, 2 лютого 2017 р.

Як розповісти дітям про війну. Поради батькам



ЯК РОЗПОВІСТИ ДІТЯМ ПРО ВІЙНУ
ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ
1.                       Проведіть експеримент. Спочатку запитайте у дитини, що для неї означає слово «війна». Зовсім маленькі діти, напевно, розкажуть про гру, діти по­старіле назвуть війною реальні події.
2.                       Ураховуйте, що розмова з дітьми про війну повинна бути, в першу чергу, чесною. Щирі, пропущені через саме серце слова, значно більше впли­вають. Адже дитина вірить батькам і близьким їй дорослим людям.
3.                       Розкажіть про те, що війна, на жаль, у житті громади — неминуче явище. Воювали, воюють і воювати будуть з абсолютно різних причин. У сучас­ному світі, зазвичай,— з політичних і економічних. Одні нападають і є за­гарбниками, інші — захищають своїх близьких, свою землю, країну. Пояс­ніть, що на війні страждають усі.
4.                       На природне запитання про те, хто і чому нападає, краще пояснити, що всі люди різні, не буває, як у казках, тільки позитивних чи тільки негативних. Завжди є люди, які хочуть більшої влади, більшого багатства. А, отже, за­вжди будуть ті, хто нападає, і ті, хто захищається. І обом сторонам потрібна зброя. Можна розповісти про історію появи різного виду зброї.
5.                       Розкажіть про війну за допомогою оповідань про долі дітей воєнного часу. Дітям завжди цікаве життя їхніх однолітків у всі часи. Почитайте з дітьми вірші, перегляньте відповідні для дитячого сприйняття фільми.
6.                       Прочитайте з дитиною казку Сашка Чорного «Війна дзвонів», у якій письменник не тільки говорить про те, як часом через банальні випадки починається війна, і висловлює свою точку зору, але, що ще важливіше,— показує, як можна вийти зі стану конфлікту.
7.                       Але головне — ви повинні донести до дитини думку, що мир краще, ніж війна. Все, що нас оточує, людське життя, вся краса природи не повинні руйнуватися вибухами й автоматними чергами.
Діти, особливо хлопчики, часто грають у гру під кодовою назвою
 «Войнушка». Бігають з іграшковими автоматами, стріляють, ходять у розвідку. Пізніше грають у «віртуальну війну». Але війна — не гра, це смерть, кров, страждання. І щоб хоч трохи зменшити ймовірність майбутніх воєн, необхідно донести до дітей, що таке війна насправді.

Немає коментарів:

Дописати коментар