четвер, 2 лютого 2017 р.

КОНСУЛЬТАЦІЇ ДЛЯ БАТЬКІВ ЯК ВИХОВАТИ ПАТРІОТА В СІМ'Ї



КОНСУЛЬТАЦІЇ ДЛЯ БАТЬКІВ
Поняття патріотизму у всіх викликає досить змішані почуття й емоції. Для одних — це дуже важливо, для інших — нічого особливого, треті — не мають уявлення, про що йдеться. Але все ж для багатьох постає обов’язковим бути са­мому патріотом, і так само виховати своїх дітей.
Найпоширеніша асоціація про людину-патріота — це людина у формі, особливо у військовій. Для того щоб бути патріотом, не обов’язково бути військовозобов’язаним, носити форму і складати присягу на вірність Батьків­щині. Патріотизм полягає в нашій поведінці, у повазі до предків, шануванні традицій, дотриманні свого як фізичного, так і морального здоров’я, створенні міцної сім’ї та вихованні дітей на тих самих засадах.
Почуття патріотизму є в душі у кожної людини, але необхідно його просто пробудити, зуміти достукатися і поставити правильні життєві пріоритети. Саме цим і повинні займатися батьки, які хочуть виховати патріота в сім’ї.
Але з чого почати? Існує кілька рекомендацій, що допоможуть знайти від­повідь на питання: як виховати патріота в сім’ї.
Ми проживаємо в найкращій країні, інші країни нам заздрять...
Якщо ви щиро бажаєте виростити дитину патріотом, не висловлюйтеся у її присутності погано про країну, у якій ви живете. Адже Батьківщину, як і батьків, не обирають. І повірте, як би вам не здавалося, що десь краще, на­вряд чи це правда. У кожній країні є свої проблеми, свої труднощі, і з екрана телевізора нам їх ніхто не показує. Усі хочуть, щоб про них думали тільки добре. Тому не допускайте при дитині вираження великого невдоволення про вашу Батьківщину, говоріть більше позитивного. Але в той самий час не дуже прикрашайте ситуацію, учіть дитину бути ще й реалістом.
Обов’язково подорожуйте. Не потрібно відразу їхати закордон, і в рідній країні є низка місць, від яких просто дух захоплює. Та й навряд чи ви встигли скрізь побувати. Показуйте дитині наочно всю красу і захопливу історію рідних країв.
Пам’ятайте, що незабаром ваша дитина стане зовсім дорослою і зможе са­мостійно робити свої, вже дорослі висновки, і мати власну думку. І якщо з дитинства не закласти маленьке зернятко патріотизму, навряд чи воно потім зможе прорости.








ПРОСТО ПРО СКЛАДНЕ
Не забувайте і про те, яка багата подіями історія вашої Батьківщини. Най­частіше розповідайте дитині про подвиги у великих війнах, про перемоги і по­разки, про правителів і навіть простих людей, які, за стільки століть, створили цю історію, а разом з нею і країну, у якій ви зараз живете. Тільки головне — зважайте на вік дитини, і говоріть зрозумілою їй мовою. Обов’язково відпові­дайте на всі її запитання, аналізуйте ситуації, які дитину зацікавили, робіть спільні висновки й обов’язково слухайте і приймайте думки вашої дитини. Нехай вони ще дитячі та наївні, але це перші її кроки до вміння самостійно ро­бити висновки.
Історія, а точніше шанобливе ставлення до неї, а так само до предків, доне­сена вами до свідомості дитини, допоможе вам виховати патріота в сім’ї.
Культурув маси
Нехай вам абсолютно комфортно на улюбленому дивані та не хочеться ні­чого окрім як чашечки чаю і переглянути телевізор, підводьтеся і йдіть з ди­тиною до музею, на виставку, в ляльковий театр, на дитячий концерт. Куль­турний розвиток дитини з ранніх років є невід’ємною складовою зародження почуття патріотизму. Якщо ви разом відвідували такі заходи з раннього ди­тинства, то є велика гарантія того, що і далі, вже в старшому віці, у дитини не зникне інтерес продовжувати такі відвідування. Пам’ятайте, що зараз го­ловним прикладом для наслідування є ви, тому не робіть так, щоб потім було прикро за втрачену можливість.
Більше позитиву!
Діти дуже чутливі до емоційного стану їх батьків: якщо вам погано, то ди­тина також погано почуватиметься. Тому, що б у житті не траплялося, нама­гайтеся налаштовувати себе на позитивну хвилю. Знаходьте позитив у будь- яких діях. Так ви не лише уникнете песимістичного настрою дитини, а й на­вчите її легше розв’язувати проблеми, не зневірюватися у жодній ситуації та так само завжди знаходити, чому радіти. Виховати патріота неможливо в ат­мосфері проблеми, поганого настрою і відсутності віри в майбутнє.
Підтримка
За бажання виховати патріота в сім’ї головне — підтримка. І йдеться про всебічну підтримку. Прагнення до патріотизму повинне бути не тільки у вас, але й у вашого партнера і близьких родичів. Живучи в такій атмосфері, ди­тина в майбутньому намагатиметься відтворити її вже в своїй сім’ї. Так само підтримуйте свого малюка в його поглядах,









захопленнях, інтересах. Хваліть за успіхи і правильно зроблені висновки зі скоєних учинків. Пояснюйте ди­тині, чому ви вчиняєте стосовно неї або іншої людини саме так, а не інакше, і просіть, щоб вона аргументувала свої вчинки так само. Не зупиняйте її у праг­неннях і позитивному настрої, звісно, якщо бажані дії їй не завдають шкоди. Навіть, якщо ви не бачите перспективи, усе одно намагайтеся проявити свою віру в дитину. А раптом у неї дійсно все вийде? Такі стосунки зроблять ваше спілкування більш близьким, дозволять заробити авторитет перед дитиною, а так само більше контролювати її дії.
Технології
Задля допомоги собі у вихованні патріота в сім’ї не ігноруйте результати праці вчених і техніків, використовуйте всі можливості, що нам надає су­часний рівень розвитку цієї галузі. Переглядайте наукові та документальні фільми, знаходьте цікаву інформацію, проводьте власні розслідування, обгово­рюйте побачене, радійте і переживайте разом з героями фільмів

Немає коментарів:

Дописати коментар